Yo’ Praise You

Det er tiden for en historietime. Og denne historien er fascinerende på mange måter. Utgangspunktet er Camille Yarbroughs (myspace) låt “Take Yo’ Praise” fra 1975, som finnes på hennes plate The Iron Pot Cooker. Her er låten, bare med lyd, men likevel, det er en fantastisk låt.

Hovedgrunnen til at hun huskes i dag er nok at Fatboy Slim samplet introen her, og brukte den svært effektiv i sin “Praise You” fra 1998, på platen You’ve Come A Long Way, Baby. Her er videoen til låten, regissert av en av mine favoritter, Spike Jonze:

I forbindelse at Yarbrough igjen kom i søkelyset kalte Spin henne for en “hip-hop foremother,” og Kevin Powell hevdet at både Lauryn Hill (myspace), Erykah Badu (myspace) og Me’shell Ndegeocello (myspace) stod i gjeld til henne (se her). Og da er nevnt noen av de riktig store kvinnelige stemmene innenfor afrikanskamerikansk populærmusikk, og gjerne den delen av musikken med tydeligst politisk, sosialt engasjement. Se også DuEwa M. Fraziers artikkel “Taking Her Praise: Profile of Camille Yarbrough, A Renaissance Woman” samt en biografisk artikkel her.

På “Praise You” endrer Fatboy Slim noe av stemmens karakter. Brukt som sample er det like før stemmen blir en mannlig stemme, den endrer karakter noe, men så, mot slutten av introduksjonen skjer det noe helt annet. Den ene tonen holdes, lenge – riktig lenge, og det er som om en maskin blir gitt stemme, og stemmens umenneskelige dimensjoner (eller posthumane dimensjoner) forsterkes. Deretter slår låten om, rytmen slår inn, og dansen tar over. Jeg vil ikke si at den ene versjonen her er bedre enn den andre. De er veldig forskjellige, og jeg setter dem begge riktig høyt.

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: