A Cappella

Jeg har tidligere skrevet om hvordan YouTube endrer den musikologiske praksis. Ikke bare er YouTube en gullgruve for en blogger, men også for musikologisk arbeid åpnes det opp for å høre en mengde musikk man ellers ikke ville hørt. Det dreier seg om ulike liveversjoner som kan sammenlignes, og det dreier seg om musikk man ellers ville hatt vanskelig for å få tak i. Slik åpner YouTube – sammen med MySpace og andre prosjekter – opp for mer musikk, og slett ikke for den ensretting enkelte har fryktet. Men, samtidig, overblikket blir desto vanskeligere.

Men også for musikere endres virkeligheten med nettet. Musikken distribueres på en annen måte, man kan bli hørt av mange, og forbindelser kan oppstå. Kramer (myspace) har for eksempel uttalt at han anvender MySpace som kilde til å finne musikere han har lyst å samarbeide med. Og et av de mer interessante prosjektene den siste tiden kommer fra Ben Folds (myspace), som har gitt ut plate med a cappella versjoner av flere av sine låter. Prosjektet begynte med at Folds på YouTube fant en mengde versjoner av sin egen musikk arrangert for kor. Og derfra har så Ben Folds Presents University A Cappella! oppstått. Platen slippes i slutten av denne måneden.

Her er Voices In Your Head fra University of Chicago som gjør “Magic”:

Og her er en versjon med Ben Folds Five, fra deres reunion konsert i September 2008.

Her er Loreleis fra The University of North Carolina at Chapel Hill, med sin versjon av “Jesusland”:

Og Ben Folds versjon:

Og endelig, fra University of Georgia, With Someone Else’s Money med “You Don’t Know Me”

Og vi tar med en liveversjon med Folds også selv om lyden ikke er den beste.

Jeg har tidligere blogget denne låten, men den videoen er tatt bort fra YouTube, og viser jo dermed også at YouTube ikke helt gir den stabiliteten man skulle ønske som musikolog i denne nye “virkeligheten.”

Tags: , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: