Sound and Sounds of Music and More

Av en eller annen grunn kommer spørsmålet om hva musikk er til stadighet opp. Noen ganger er det en kortform av spørsmålet om hva “god” musikk er, og dermed at “det er ikke musikk!” betyr noe sånn som at det er dårlig (en klassiker i møtet med “det nye” for eksempel, hva enten det gjelder avantgardemusikk eller populærmusikk). Andre ganger synes det å være for å avgrense musikk fra andre, tilsynelatende beslektede, fenomener. Da etableres eksempelvis skiller mellom musikk og lydkunst, noe jeg synes er rimelig absurd. En ting vi har lært gjennom det tjuende århundret er at lyd – sound – blir et helt sentralt parameter innenfor musikken. Ikke at lyden ikke var viktig før dette, men fokus på lyd blir helt sentralt innenfor flere musikalske retninger.

Jeg kom over kortfilmen Sound?? (fra 1966) her i dag, regissert av Dick Fontaine, og med, blant annet, Rashaan Roland Kirk, John Cage, og David Tudor:

(Klikk her for del 2 og 3 – hele filmen kan også ses på UbuWeb her).

John Cage er selvsagt helt sentral for tenkningen rundt lyd. Og han fikk tidlig også et rykte innenfor en mer allmenn kultur, noe som kan ses her, der han spiller sin “Water Walk” på det amerikanske tv-showet “I’ve Got A Secret” i 1960 (noen lesere vil huske min referanse til samme tv-show her).

Og knyttet til dokumentarens innramming, her er Roland Kirk, som gjør en flott versjon av “I Say A Little Prayer,” live fra 1969.

“I Say A Little Prayer” er, som mange vil vite, skrevet av Burt Bacharach og Hal David, for Dionne Warwick i 1967, så her kommer jazzcoveren tidlig, og viser også at jazzverdens referanser til populærmusikken er en nærmest konstant dimensjon gjennom det tjuende århundret. Men siden jeg allerede har sprengt alle rammer for musikkreferanser i denne posten så viser jeg heller en duettversjon av “I Say A Little Prayer.” Her er Dionne Warwick og Boy George (fra 1985):

Advertisements

Tags: , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: