Komponister og stil

Denne helga arrangere Norsk Komponistforening fagseminar med temaet “Stil – tabu eller potensial?” Bidragsytere er Ina Blom, Eivind Buene, Gisle Kverndokk, Bernhard Lang, Tanja Orning, Morten Eide Pedersen, Karl Aage Rasmussen, og altså undertegnede (se her – også for program).

Mitt bidrag har fått tittelen ‘Lave “Helter”: Ideer om høy, lav og sen stil’. Det er rimelig mange referanser i den tittelen, og jeg skal nok gi “løsningene” på koden etter hvert, men enn så lenge kan dere jo føle der fri til å gjette på kommentarfeltet.

Advertisements

4 Responses to “Komponister og stil”

 1. Ivar Says:

  Tittelen på foredraget skulle vel være Glass-klar?

 2. Erik Steinskog Says:

  Vel, det viser i hvert fall en – eller var det to? – (av) referansen(e). Altså, Philip Glass, Symphony No 1, Low og Symphony No 4, “Heroes.” Som igjen, selvsagt, refererer til David Bowies to klassiske plater fra 1977, Low og “Heroes.” Så, ok, da er vi i gang. Det er (minst) tre referanser til der inne.

 3. Ivar Says:

  Det kunne være fristende å foreslå at siste del av tittelen henspeiler på fór til husdyr som hest (høy) og rein (lav), men det er vel neppe det du tenker på… 🙂

 4. Erik Steinskog Says:

  Nei, det er ikke så mye husdyrhold jeg tenkte på da jeg laget tittelen. Men i tillegg til allerede nevnte Bowie og Glass, så er det gamle skillet mellom “det høye” og “det lave” (eventuelt kunst og underholdning; kunstmusikk og populærmusikk) som er medtenkt, og gjerne også med en problematisering av historiesyn, framskritt og avantgarde i sammenligningen mellom Bowie og Glass (jeg skrver muligens mer om det litt senere).
  I tillegg er det Scott Burnhams bok Beethoven Hero (fra 1995), som gjør at Beethoven kan diskuteres i forhold til Bowie – som Hero versus “Heroes” – noe som igjen er en musikkhistoriediskusjon. Og derfra til Adornos “Spätstil Beethovens” (fra 1937), som så åpner for den sene stil og de sene verker (senere også tatt opp av Edward Said). Og endelig, Arnold Schoenbergs Style and Idea (Stil und Gedanke), som igjen åpner for historiske betrakninger.
  Innlegget mitt var et uferdig work-in-progress, og nok mest et forsøk på å tenke høyt om noen av de fenomenene som befinner seg mellom alle disse referansene. Og det ble da en diskusjon som jeg så læret mer av. Så muligens kommer det en bloggpost der tanken er litt mer fasthold senere.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: