DIY-woman?

Jeg har tidligere skrevet om en dansende robot; der Takahiro Takeda hadde programmert en kvinnelig robot – en såkalt fembot – til å danse ballroom-dance. Den historiske tradisjonen for kvinnelige roboter er lang, og strekker seg minst tilbake til E. T. A. Hoffmanns “Der Sandman.” Og nå har den fått enda et ledd i sin utvikling. Den kanadiske oppfinneren Le Trung har konstruert kvinnen i sitt liv: Aiko.

Hun er programmert til både matlaging og vask, og de går turer i parken sammen. Hun er enda ikke programmert til å ha sex med ham, kan han fortelle, men legger til at programvaren hennes – hennes software – kan lages slik at hun simulerer orgasme. Og skriver han, hun har alle sanser – bortsett fra luktesans. Aiko er skapt til å være i tjueårene, og figuren er, for nå å si det slik, i henhold til klassiske maskuline fantasier. Flere bilder og videoer finnes på Le Trungs hjemmeside for “prosjektet.”

Advertisements

4 Responses to “DIY-woman?”

 1. mathias Says:

  Hei Erik,

  Hvis du også interesserer deg litt for “mannlige” roboter, så bør du se Phie Ambos dokumentarfilm Mechanical Love (2007), som blant annet viser Professor Ishiguro fra avdelingen for Adaptive Machine Systems på Osaka University, som bruker tiden sin på å skape kopier av mennesker – heriblant seg selv, sin kone og lille datter. Filmen inkluderer bl.a. en forholdsvis ubehagelig scene der den lille datteren tror hun skal møte sin far, men i stedet treffer hans robot-kopi, noe hun ikke setter særlig stor pris på…

 2. Erik Steinskog Says:

  Hei Mathias,
  Og takk for linken. Fascinerende. Jeg må innrømme at jeg er mest fascinert av fem-bot’ene, men det skyldes først og fremst den historiske konteksten, tilbake til Adam og Eva og Eva skapt av mannes ribbein, og framover gjennom de teknologiske forsøkene på å skape “Kvinnen.” Men samtidig er det også en kjønnsnøytral (for nå å kalle det det) dimensjon her som du peker på, og den tar tankene enda videre.

 3. Equalizer Says:

  Jeg synes robotdama til Le Trung er ytterst realistisk. Som enhver ekte kvinne er hun iskald og avvisende saa lenge hun ikke kan oppnaa en materiell gode eller faa en fordel som gir henne enda mer makt i forholdet. Mer realistisk kan det vel ikke bli

 4. Erik Steinskog Says:

  Equalizer:
  Det lyder da som om du har noen forferdelige stereotype oppfattelser av “Kvinnen.” Og så får du gjort dem om til realisme. Vel, det er nok ditt problem, men jeg har vondt for å kjenne det igjen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: