Origin of Species – the opera?

Som bloggens faste leser(e) vil ha oppdaget, det er mye som kan bli operamateriale. Og, det er mange som skriver opera. Fra at operaens har blitt sett på som en død kunstform (og her er det mer å si i forhold til en aktuell diskusjon i Norge, men det kommer jeg tilbake til), ser det ganske annerledes ut. Samtidig er ikke operaen helt som den pleide være.

Siste skudd på stammen er nyheten om at Olof Dreijer og Karin Dreijer Andersson, det vil si The Knife (myspace), arbeider med en opera til 150-års jubileet for Charles Darwins On the Origin of Species i november 2009. Operaen, Tomorrow, in a Year, vil bli spilt av Hotel Pro Forma. Og mon ikke det kan være noe å få med seg.

Advertisements

Tags: , ,

2 Responses to “Origin of Species – the opera?”

  1. Ivar Says:

    Apropos nyskrevne operaer: Minner også om Philip Glass’ bidrag på plate fra 2008: “Waiting for the Barbarians” – en opera fra 2005 med libretto som baserer seg på nobelprisvinneren John M. Coetzees bok med samme navn fra 1980.

    Selv om vel Glass de siste årene har vist seg som noe mer melodisk (ikke minst i sin filmmusikk, som f.eks. til The Hours eller The Illusionist) kan denne operaen kanskje lede tankene mer i retning av operasyklusen Einstein/Satyagraha/Akhnaten slik opera låt på 1970- og tidlig -80-tallet.

    Interessant nok er vel (post)minimalisten Glass i dag en av de mest produktive operakomponistene etter Wagner (i alle fall målt i antall verk).

  2. Erik Steinskog Says:

    Takk for det Ivar. I og med at Coetzee også er en forfatter jeg setter høyt blir jeg nødt til å sjekke den ut. Og ja, Glass er riktig produktiv. Og jeg synes også mange av hans operaer er interessante. Heldigvis er flere av dem også etter hvert etablert i repertoaert, så de blir nok å høre en stund også. Jeg skrev om vårens oppsetning av Sayagraha på the Met her. Og har for øvrig også skrevet om Le Belle et le Bête, i en lego-versjon, her.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: