Perfect Days (and some not-so-perfect)

Noen sanger får et slags eget liv, og beveger seg gjennom ulike inkarnasjoner, både fra originalartisten og fra ulike coverversjoner. Det er så å si en av coverversjonenes grunnpilarer, og også noe som kjennetegner liveutgaver av låtene, der de over tid har små – eller store – endringer. Og lesere av bloggen vil vite at jeg er opptatt av slikt. Både coverversjoner generelt, ulike utgaver av samme låt over tid, hvordan låtene endrer karakter, etc. Dagens eksempel er Lou Reeds “Perfect Day,” først hørt på Transformer (1972) og senere på The Raven (2003), der det er Antony som synger (og i mellom der, på soundtracket til Trainspotting (1996)). Originalen kan høres her, og det er også en akustisk demo-versjon som er interessant. Av coverversjoner har vi flere, en av de tidligste er med Duran Duran (fra 1995).

Jeg synes også denne liveutgaven med The Human League (tatt opp i Wien i 1980) har et riktig interessant arrangement.

Patti Smith gjør sin versjon på Twelve, men alle klippene på youtube skjemmes av enten dårlig lyd, dårlig bilde, eller støyende (gjerne allsangsyngende) publikum – og ofte en kombinasjon av disse tre – så der må jeg anbefale plateversjonen i stedet. (Samtidig, som man ser her har hun en viss sans for allsangen). En annen liveutgave som på sitt vis ligger tettere opp til Reed finnes i Amanda Palmers versjon (live i Seattle 2006)

Lou Reed har også gjort den live, og her er en versjon fra 1998 (en annen, live sammen med Dr. John, kan ses her).

Men så, så begynner vi med det som for meg blir for mye. Her er vi i “we-are-the-world”-mode – om enn det er til BBC – med en uendelig liste av sangere og stemmer, og selv om noe av det er godt, blir det for mye (videoen er fra 1997).

Og så, til slutt, det som bare er så altfor altfor mye, her er Lou Reed og Luciano Pavarotti i duett fra “Pavarotti and friends 2001.” Det er ikke bare svulstig, det er simpelthen totalt over-kill.

Advertisements

Tags: , , , , , ,

One Response to “Perfect Days (and some not-so-perfect)”

  1. Erik Steinskog Says:

    Oppdatering. Det er ingen som har kommentert det enda, men jeg var litt kjapp i referansene til Patti Smiths utgave av “Perfect Day.” Den finnes ikke på Twelve, men ble tatt opp samtidig, og er med på det som i bloggosfæren, og sikkert også andre steder, heter Fifteen (sic). Se her for mer.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: