We Travel the Spaceways

Herman Potočnik ble født i 1892 og døde i 1929. Mer kjent (?) under navnet Hermann Noordung var han en pionér innenfor kosmonautfaget. Et av de store problemer han arbeidet med var hvordan mennesket kunne oppholde seg lenge – eventuelt bosette seg – i rommet. I 1929 publiserte han boken Das Problem der Befahrung des Weltraums – der Raketen-Motor i Berlin (boken er tilgjengelig her). Boken har en litt morsom oversettelseshistorie. I 1935 ble den oversatt til russisk, i 1986 til slovensk (Potočnik var slovener, om enn hans fødeby nå ligger i Kroatia), i 2004 ble boken oversatt til kroatisk. Men det er den engelske oversettelsen som er mest fascinerende. I sin helhet ble boken oversatt til engelsk i 1999 – av NASA. Ja, les det igjen, NASA publisert boken, under tittelen The Problem of Space Travel – The Rocket Motor (oversettelsen er tilgjengelig her). Her er hans tegninger til en romstasjon. Og husk, dette er fra 1929.

289933main_image_1217_800-600

Jeg er sånn sett fascinert av romreiser, ikke minst i forhold til arbeider knyttet til Sun Ra – både hans musikk og hans ideer (se tidligere post her). Men Potočnik ville jeg nok ikke funnet referanse til uten Warren Ellis’ blogg, der han linker til nettopp NASA.

For mer informasjon se Noordung Muzej (info på slovensk og engelsk), og også her fra en utstilling i den slovenske ambassaden i Washington som feiret 80 års jubileet for boken her i vår (boken ble egentlig publisert i 1928, men forleggeren daterte den fram til 1929 – bare en liten tidsreise; at NASA fant det verd å oversette boken 70 år etter at den først kom ut er adskillig mer overraskende).

Og til slutt, Sun Ra med “Calling Planet Earth”

Advertisements

Tags: ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: