Angels in America

Tony Kushner skrev sitt skuespill Angels in America: A Gay Fantasia on National Themes i 1990 til 1992. Del en har undertittel ‘Millennium Approaches’ og del to ‘Perestroika’. Det er et rikt stykke, der tematikkene strekker seg fra den politiske konteksten i USA midt på 1980-tallet, AIDS, parforhold, jødisk identitet, spøkelser og engler. Jeg anbefaler alle å sette seg ned med teksten og lese seg gjennom.

Men i tillegg anbefaler jeg alle å sette seg til med miniserien av stykket (fra 2003). Kushner selv har skrevet manus for tv-serien, og Mike Nichols regisserte. Og den inneholder riktig gode skuespillerprestasjoner av Justin Kirk, Al Pacino, Meryl Streep, Emma Thompson med flere. Her er en fantastisk scene, med Thomson som engel, og det er på mange måter en skremmende engel, og også rimelig hallusinerende det hele.

Og endelig, som for å realisere en av mine drømmer, har Angels in America også blitt opera. Peter Eötvös har skrevet musikken og Mari Mezei librettoen, og den hadde premiere i Paris i november 2004. Og, igjen, her er en liten scene.

Advertisements

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: