Serge G.

I dagens The Independent er det en lesverdig artikkel om Serge Gainsbourg. Et fokus i artikkelen er forholdet mellom det bristisk og det franske. Gainsbourgs mest berømte (noen vil si beryktede) singel – “Je t’aime … moi non plus” (som The Independent kaller “the rudest pop record ever”) – hadde da også britiske Jane Birkin på vokal i sin offisielle versjon.

Året før hadde Gainsbourg laget en annen utgave med Brigitte Bardot (den kan høres her), men det var duetten med Birkin som ble gitt ut i 1969. (Det finnes en website dedikert til sangen her, og den viser til et radioprogram fra 2003. Dessverre har siden ikke blitt oppdatert på lenge, men det finnes en lang liste av coverversjoner). Artikkelen i The Independent viser også til hvordan Portishead og Placebo har hentet inspirasjon fra mannen. Og kaller ham en forløper for David Bowie og Queen. I den forbindelse vil jeg gjerne framheve platen Monsieur Gainsbourg revisited (fra 2006), med, i tillegg til Portishead og Placebo, også Franz Ferdinand, Cat Power, Jarvis Cocker, Michael Stipe, Marc Almond og Carla Bruni. Og også, Great Jewish Music: Serge Gainsbourg (fra 1997) (i Tzadiks “coverserie” Great Jewish Music), der bl.a. Mike Patton, Kramer, Ikue Mori, Fred Frith, Eyvind Kang, John Zorn og Marc Ribot er med (blant mange andre). Så her har vi en mann hvis inspirasjon sprenger sjangere.

“Je t’aime … moi non plus” var kontroversiell, og det både på grunn av teksten, men også deler av vokalbruken. Og da særlig de delene som må kunne sies å overskride sang; altså stønning, pusting, sukk, med mer. Og det er da en helt særegen akustisk-erotisk dimensjon over lydsporet. Gainsbourg har også bidratt på et annet spor der vokalen strekkes til det ytterst. Her er han live sammen med Screamin’ Jay Hawkins i “The Constipation Blues.”

Ellers er det, fra 21. oktober til 3. mars neste år, en utstilling ved Musée de la Musique i Paris, kalt “Gainsbourg 2008.” Og også konsert med Jane Birkin på tirsdag.

Advertisements

Tags: , ,

3 Responses to “Serge G.”

  1. Claus Krogholm Says:

    Serge Gainsbourg kunne skabe skandale på flere måder. Her går det ud over Whitney Houston (fra før hun selv begyndte at blive skandaløs): http://www.youtube.com/watch?v=dXx3zRgTdLM

  2. Erik Steinskog Says:

    Takk for den Claus. Det er lenge siden jeg har sett noen se så full ut i et tv-studio. Og så synes jeg programlederens forsøk på “oversettelse” er fantastisk.

  3. Claus Krogholm Says:

    Ja, og forsøget på at bortforklare Gainsbourgs opførelse: “he is sometimes drunk” er da fantastisk.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: