Glemsel og lydbånd

Natalie Cole er ute med ny plate, Still Unforgettable (DMI Records). På platen synger hun duett med sin for lengst avdøde far Nat King Cole på “Walkin’ My Baby Back Home.” I denne sammenhengen er det umulig å ikke bli minnet på hennes forrige plate, Unforgettable fra 1991, der tittelsporet nettopp er en duett med Nat King Cole:

Her er det to versjoner av låten vi hører, og de er tatt opp med 30 års mellomrom. Nat King Cole spilte den inn i 1961, og han døde i 1965, da Natalie var 15 år gammel. Jeg er ikke så opptatt av å diskutere eventuelle farsbindinger eller diskusjoner om musikalitet som arv i familier. Men den grammofonologiske logikken her synes jeg er interessant. Flere stemmer fant duetten problematisk; her blir den døde utnyttet, hans stemme satt inn i en ny kontekst uten at han selv har noe han skal ha sagt. Men som det står på coveret til Still Unforgettable: “Nat King Cole appears courtesy of Capitol Records LLG.” Slikt kan leses om andre artister også, når de opptrer på plater fra andre plateselskap enn deres eget. Men her, når det dreier seg om en avdød sanger innføres andre dimensjoner. Det kan synes som om Capitol mener å eie den eldre Coles stemme. Selv de døde er ikke trygge.

Jeg har alltid vært fascinert av åpningslinjene fra Stephen Greenblatts Shakespearean Negotiations (fra 1988), der han skriver: “I had dreamed of speaking with the dead, and even now I do not abandon that dream. […] The speech of the dead, like my own speech, is not private property.” Greenblatt skriver her som litteratur- og kulturforsker. I forbindelse med grammofoner, og senere lydopptaksteknikker, har en slik tanke helt andre effekter. Og den viser oss også hvordan grammofonen innskriver en erindringsdimensjon. Det er noe uforglemmelig – unforgettable – over lyden av de døde. Og slik sett er følgende hommage til Nat King Cole emblematisk:

Advertisements

Tags: ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: