Home, Sweet Home

Via Teruah som har det fra Blog in Dm som har det fra Lazer Beams har jeg blitt oppmerksom på følgende:

Det er på mange måter en coverlåt, men det er endringer i teksten som er det mest radikale. Det er Menachem Herman som gjør “Sweet Home, Jerusalem”, hans take på Lynyrd Skynyrds klassiske “Sweet Home, Alabama” (fra 1974).

Jeg synes det på mange måter er en tricky cover. Bildene taler et språk som er rimelig klart, med bilder fra et idyllisk – eller idyllisert – jødisk Jerusalem. Og så er det altså en hyllest til hjemmet – eller hjemlandet. Men så klinger også Lynyrd Skynyrds versjon med. Som mange vil huske er sangen blant annet en respons til Neil Youngs “Southern Man” med sin kritikk av rasismen i de amerikanske sørstatene. “Sweet Home, Alabama” går her i forsvar, og på det nærmeste avviser beskyldningene om rasisme. Hva skjer så når låten covres og flyttes til Israel? I begge tilfeller er musikken klart politisk, og brukes som et våpen i definisjoner av kulturelle forståelser. Muligens er det i teksten dette er klarest, men det er også den som endres i coverversjonen (teksten på “Sweet Home, Jerusalem” finnes for øvrig både på Lazer Beams post – han har også skrevet teksten – og på YouTube-siden).

Men for nå å avslutte med en annen utgave av låten. Her er The Leningrad Cowboys med den Røde Armeens Kor (sjekk ut korets MySpace-side!):

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: