Evolusjon og teknologi

En viktig dimensjon i utviklingen av mennesket er forholdet til teknologi. I en viss forstand kan man hevde at det er teknologien som gjør mennesket til menneske. Gripehånden er sentral for interaksjonen mellom det prehomide og homiden; mennesket som homo faber, som et vesen som har verktøy – og altså teknologi. En slik begynnelse av mennesket finner vi iscenesatt tidlig i Stanley Kubricks 2001: A Space Odyssey (fra 1968). I scenen “The Dawn of Man” ser vi den berømte monolitten – et enigmatisk monument – og deretter begynner apene å anvende knokler som tidlig verktøy.

Og deretter, som vi vet, har teknologiutviklingen fortsatt, om enn det ikke med nødvendighet innebærer et framskritt. Diskusjonen om hva framskrittet er og hvordan man kan måle at en endring faktisk er et framskritt – altså at moderniseringsprosessene bringer utviklingen framover mot noe bedre – er åpen; det er en fortolkning hva “noe bedre” ville innebære. En illustrasjon som synes å si at mennesket går mot en oppreist tilstand – homo erectus – og deretter forfaller finnes her.

Og den finnes også i en LEGO-utgave (faste lesere av bloggen vil vite at jeg liker å ha LEGO-illustrasjoner når det er mulig).

En film som gestalter noe av det samme som denne linjen er Ben Stillers Zoolander. Her ser vi hvordan Derek Zoolander og Hansel forsøker å skru på en Mac, uten helt å klare det, og med en klar referanse til scenene fra 2001 (Zoolander er da også en film fra 2001). På youtube fant jeg bare en utgave av scenene dubbet til italiensk, men det meste av teksten her er uansett preverbal.

Og, for nå å avslutte med noen LEGO-referanser til. Her er 2001 i redusert utgave for LEGO (fra spiteyourface) (En annen LEGO-2001 versjon finnes her):

Og her er en remake av den berømte “walk-off”-scenen fra Zoolander nettopp for LEGO.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: