The Last Mona

Dolk Lundgren, mest kjent som bare Dolk, er igjen i media. Bergenskunstens svar på Banksy er først og fremst mediestoff når det handler om penger (at hans kunst blir solgt for store penger) eller om kontroverser, enten knyttet til politikere eller til den evinnelige “hærverksdebatten” (den ser man spor av i kommentarene i BT-artikkelen også). At gatekunst og annen gatesmart kunst blir business er ikke så overraskende; her ser vi et kontemporært uttrykk som selvsagt også sier noe om samtiden, der urbane rom, kunstens rolle, etc. Og det er jo et formildende trekk ved kulturbyråden i Bergen at han har en Dolk hengende på kontoret sitt.

Men i tillegg til gatekunst gjør Dolk også stensiler, og det er disse som har solgt godt den siste tiden. For interesserte kjøpere – men også dere som bare vil se verkene – sjekk Handmade Posters og Pictures on Walls, nettsteder som også gir og informasjon om Dolk og beslektede kunstnere. Jeg fant også bloggen Dolk Lundgren Stencils som har noen riktig fine bilder, ikke minst fra gatene i Bergen, der bildenes kontekst også kan ses. Og der det ved flere anledningen dokumenteres hvordan bildene blir overmalt (og da kan man jo på en måte snu hele diskusjonen om hærverk).

Poenget med overmaling kommer dog fram i et av Dolks egne bilder også, “The Last Mona.”

Som Svenn har skrevet om (her og her) er bildet sist sett i Magnus Barfots gate, men det som er utsolgt nå er altså en stensilutgave. Her viser Dolk selv overmalingens logikk; han lar så å si Mona Lisa internt i bildet gjøre det andre mennesker ofte gjør med hans kunst i byrommet. Mona Lisa inntar en slags selvutslettende posisjon, som samtidig bare understreker en slags manglende varighet. Verket er på vei mot sin utsletting. Som kommentar til (gate)kunsten og livet er dette riktig godt. Her hjelper det på en måte ikke med noe museum. Kunstens aktualitet er forbigående.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: