Gullkalven

“Da folket så at Moses drygde med å komme ned fra fjellet, samlet de seg om Aron og sa til ham: ‘Kom og lag oss en gud som kan gå foran oss! For vi vet ikke hvor det er blitt av denne Moses, som førte oss opp fra Egypt’. Aron sa da til dem: ‘Ta gullringene som konene og sønnene og døtrene deres har i ørene, og kom hit med dem!’ Da rev hele folket gullringene av ørene sine og kom til Aron med dem. Han tok imot gullet, støpte det om og formet det med meiselen til en kalv. Så ropte de: ‘Dette er din gud, Israel, han som førte deg opp fra Egypt!’ Da Aron så det, bygde han et alter for guden og ropte ut: ‘I morgen er det høytid for Herren!’ Dagen etter stod folket tidlig opp og bar fram brennoffer og kom med måltidsoffer. De satte seg ned for å spise og drikke, og så stod de opp for å danse.”

Dette er fra Eksodus 32, 1-6, og historien fortsetter gjennom hele kapitlet. Det er flere detaljer man kanskje ikke husker fra sin barnelærdom, som øreringene for eksempel. Jeg har arbeidet mye med denne scenen i en annen sammenheng; en viktig del av Arnold Schönbergs opera Moses und Aron (en opera som er emnet for min doktorgradsavhandling) er nettopp denne scenen og den historien som følger derfra. Men gullkalven er blitt aktuell på ny i en annen sammenheng. Jeg har tidligere skrevet om Damien Hirst her på bloggen (her og her). Nå meldes det at et av hans verk skal selges på Sotheby’s i 15.-16. september. Og verket er nettopp “The Golden Calf,” en 2,15 meter høy statue av en okse, som har horn og hover i 18 karat gull og som mellom hornene har en skive i rent gull. Man forventer en salgspris på opp mot 12 millioner pund.

Det kan leses om skulpturen, og den kommende auksjonen i Artdaily, Artnet, The Independent, og Times.

“Da Moses kom ned til leiren, ble han så harm at han slengte tavlene mot fjellet og knuste dem. Så tok han kalven som de hadde laget, kastet den på ilden og malte den til støv. Støvet strødde han på vannet, og det lot han israelittene drikke.” (Eksodus 32: 19-20)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: