Sensurkunst

Det er en ny video som går sin gang over nettet for tiden. Det er “Toe Jam,” fra Brighton Port Authority (BPA), som er et nytt prosjekt fra Fatboy Slim, aka Norman Cook. Videoen er laget av Keith Schofield, og på vokal høres David Byrne og Dizzee Rascal.

Musikken er riktig god, og selve ideen til videoen kommer også tydelig fram. Det som fascinerer meg mest med den er en slags retro-flavor, og der synes jeg bildene gir en inngang til hvordan man kan høre musikken. Selv om musikken ikke umiddelbart lyder 70-tall, så gir bildene en assosiasjon til 70-tallet som så igjen får en overføringsmulighet til en litt annen måte å høre musikken på. Med andre ord, videoens bilder gir andre ører til musikken enn om man fikk musikken alene. Og så har man sladdene da, som både understreker fravær og nærvær på en gang, men som så i tillegg blir tatt i bruk som visuelle virkemidler, der sensuren så å si blir en innebygd del av kunsten.

Distribusjonen av videoen på nettet er enorm, som disse eksemplene viser: her, her, her, her og her – og det er sikkert mange flere.

Advertisements

2 Responses to “Sensurkunst”

  1. Svenn Says:

    Knallmorsom, ikke rart denne sprer seg. Glemmer nesten å høre musikken jeg, så det med ny inngang til lyttingen vet jeg ikke helt. Ellers så er det jo alltid moromt med skjulte kjønnsorganer, som blir mer enn synliggjort. Sjekk buskiseksempler på youtube med diverse opptak med ballongdansen, eller nakenscenene fra Austin Powers, der pryden gjemmes bak frukt og fløtemugger.

  2. Erik Steinskog Says:

    Jeg er ikke uenig i at bildene her kan komme til å overstyre lyttingen. Jeg tror det krever flere ganger, og at man så klarer å løsrive blikket 😉 Det er jo et generelt problem knyttet til musikkvideoer; hvordan forholdet mellom bilde og lyd fungerer.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: