Bucky

Arkitektur er mer enn bygninger. Det er også en måte å designe omgivelser på. Og den kan dermed også være nærmest visjonær, i den forstand at den kan ha samfunnsmessige endringer som en basis. Vi ser dette hos Le Corbusier (1887-1965), men han er slett ikke alene.

I The New Yorker er det nettopp publisert en artikkel om Buckminster Fuller (1895-1983). Det er en interessant artikkel, og handler blant annet om arkitektur. Men også om mye mer. Buckminster Fuller var mer enn arkitekt. Som oppfinner og forfatter er han også en designer av framtiden. I 1963 publiserte han en bok med tittelen Operating Manual for Spaceship Earth (et utdrag kan leses her). Det begynner da muligens å lyde litt crack-pot-theory for enkelte; samtidig er det også tydelige forbindelser til andre tenkere fra 60-tallet, som for eksempel Marshall McLuhan. Den globale landsby (for nå å bruke McLuhans terminologi) finnes også hos Fuller, og han hadde ulike prosjekter med beskyttelse av byrom og med reduksjoner av ressursbruk (eksempel her er hans Dymaxion House – “Dymaxion” er ment å dekke ‘DYnamic MAXimum tensION’).

Et annet prosjekt er Fullers konstruksjon i Montreal, 1967, som den amerikanske paviljongen til verdensutstillingen, EXPO 67, det året.

For mer om Buckminster Fuller, sjekk ut Buckminster Fuller Institute, eller registrer deg hos R. Buckminster Fuller Collection, og få access til både lyd og billedarkiv (det er gratis registrering). 26. juni åpner det dessuten en utstilling på Whitney Museum of American Art i New York med tittelen “Buckminster Fuller: Starting with the Universe,” en utstilling som går til 21. september.

Advertisements

2 Responses to “Bucky”

 1. Claus Krogholm Says:

  Det giver mig en association til Laurie Anderson, der i United States I-IV siger:

  “When Buckminster Fuller came to Canada, he kept asking the same question:
  ‘Have you ever really considered how much your buildings weigh?’
  The Canadians took this very seriously: ‘Hey, we never thought of that!’
  He showed them plans for domed cities, cities with no basements, no foundations. Cities that could be moved in a minute.
  Portable cities.
  Portable towns.
  He said:
  Think of it as camping out.
  Think of it as one big tent.”

 2. Erik Steinskog Says:

  Takk for den. Jeg tror det går an å trekke flere mulige forbindelser mellom Buckminster Fuller og Laurie Anderson også. Det er noen etterdønninger av 60-tallets tenkning rundt medier og teknologi for eksempel. Men i tillegg er både referansene til Canada og byer/camping/hus/telt etc. riktig gode.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: