Sonisk signatur

To poster på Pitchfork fikk meg til å tenke på soniske signaturer. Med begrepet mener jeg lett gjenkjennelig lyd – eller sound – sound der vi nærmest umiddelbart hører en partikulær utøver. I en viss forstand ligner det på stemmegjenkjennelse, mens jeg her altså tenker på lyden av instrumenter. Det første eksemplet her er Bo Diddley, som døde i går, 79 år gammel. Her er “Roadrunner” fra amerikansk tv i 1960.

Nekrologene har begynt å komme også i bloggosfæren. En god beskrivelse av Diddleys sound er Warren Ellis’ “the sound of your heart skipping a beat” (tenk over den), og med en fortsettelse om at Diddleys musikk var “all about the beat.” Samtidig som han dermed i en viss forstand beskriver en sound som ikke er, og altså fokuserer på the beat, er det samtidig tydelig at Diddley også er “about the sound.” Og som Claus Krogholm skriver, det er en sound som har hatt stor betydning – og etterliv – innenfor gitarbasert rock.

Det andre eksemplet fra Pitchfork er et opptak av Grinderman, live i studio med “Honey Bee (Let’s Fly to Mars)”:

Allerede helt i begynnelsen hører vi en sonisk signatur, men her er det en forskjell. Nick Cave spiller orgel, men lyden minner mest av alt om Ray Manzarek fra The Doors. Egentlig er det mye Doors både i denne låten og hos Grinderman mer generelt.

Men dermed blir også en sonisk signatur noe annet enn et spor av autentisitet. Det er ikke signaturen som autentisitetsmerke, slik vi er vant med at den håndskrevne signaturen bekrefter den som skriver under et dokument. Sonisk signatur betyr noe annet. Det er en lyd som i gjenkjennelsen viser mot et opphav, men også i dets fravær. Det er ikke nødvendigvis noe falskt (eller ikke-autentisk) i Caves orgel. Det er bare en tydelig referanse til Manzarek. Slik sett kan en sonisk signatur også virke i motsatt retning av coverlåter. Der covers beholder noe av “originalen,” men samtidig spiller den forskjellig, kan man gjenta, imitere, eller kopiere en sonisk signatur innenfor nytt materiale. Men altså samtidig, innenfor det nye, inkludere en form for imitasjon.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: