Monument i Berlin

Tirsdag ble endelig monumentet til minne om homofile offer for nazismen åpnet i Berlin (les her, her, her og her). Det er den dansk-norske duoen Ingar Dragset og Michael Elmgreen som har laget monumentet (for min del sist sett i iscenesettelsen av Kaija Saariahos opera L’amour de loin). Monumentet i Berlin er lokalisert i utkanten av Tiergarten, og består av en steinsøyle.

Inne i søylen kjører det en halvannet minutts film i loop. Filmen er regissert av Thomas Vinterberg, og viser to menn som kysser. Lokaliteten til filmen er den samme som der monumentet nå altså står.


Her er også en kort reportasje fra AP med bilder og intervjuer:

At dette monumentet også har en gyldighet i dag blir sørgelig klart om man leser YouTube-kommentarene under denne videoen. Og, som tilfellet er med monumenter, det dreier seg om å holde historien fast i erindringen. Det er selvsagt mulig å være kritisk til den monumentaliseringen som finner sted både i Berlin og andre steder. Samtidig synes for meg en slik kritisk holdning ofte å være resultat av et privilegert ståsted, og at man glemmer, ikke bare eller først og fremst historien, men snarere hvordan elementer av fortiden fortsatt er til stede i dag, elementer man trodde var et forbigått stadium.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: