Trommegutter

Det er mai, og et like sikkert vårtegn som fuglenes gjenkomst og bjørkepollenallergi, er buekorpsene. Dette er en bergensk tradisjon, og har man ikke bodd i Bergen har man knapt hørt dem. Men desto mer hører man dem når man bor her. Mitt lokale buekorps, Sandvikens Bataljon, feiret 150-års jubileum i fjor, og hadde sin markering like i nabolaget her jeg bor. Her er et lite opptak fra event’en (youtube har – nesten – alt).

Som kan ses på bildet, buekorps består av marsjerende gutter enten med våpen (tregevær) eller trommer. Og ja, stort sett er det gutter. Det første buekorps for jenter begynte i 1991, og det til diverse oppstyr i Bergen. Ifølge buekorpsene.com er det fortsatt bare 3 buekorps som aksepterer jenter, men, som Bergens Tidene meldte her rett før helga, nå er det bare ett jentebuekorps, samt ett blandet, igjen. Dette er gutter som marsjerer, og det er helt klare militære (eller semi-militære) trekk over det hele. I en viss forstand står de dermed i samme tradisjon som eksempelvis den tyske Wandervogel-bevegelsen (grunnlagt som del av tyske ungdomsgrupper fra 1896) og speiderbevegelsen (grunnlagt av Robert Baden-Powell i 1907). Men diverse antydninger om buekorpsene som Bergens svar på Hitlerjugend har ikke være populære. Samtidig, jeg tror man må være innfødt for helt å forstå fenomenet. Men jeg kan ta feil.

Vil man ha noen andre trommegutter, riktig nok litt utenfor sesongen, kan man se her (David Bowie og Bing Crosby som synger julesangen “Little Drummer Boy” i opptak fra 1977).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: