Don’t Touch!

Via fredösphere (som igjen er via Ionarts som igjen er via boing boing som igjen er via Laughing Squid) fant jeg følgende video:

Jeg er no cat person, men dette er likevel en god grunn til å publisere en kattevideo. Katten spiller en Theremin, et av de absolutt første elektroniske musikkinstrumenter, oppfunnet av Lev (Léon) Theremin i 1919. Her taler vi om et instrument som har den fascinerende dimensjon ved seg at man spiller på den uten å røre ved den. Det er antenner som tar inn musikerens hender og håndbevegelser, og hendene styrer dermed oscillatorer og volum. En slags skulpturering av lyd kan man si.

Første bruk av theremin i et orkesterstykke er Dmitri Shostakovichs filmmusikk til Leonid Trauberg og Grigori Kozinetsevs film Odna (1931). Og jeg er helt sikker på at de fleste lesere her har hørt thereminen i en eller annen film. Selv vil jeg vel gå for Alfred Hitchcocks Spellbound (1945). I stilen klassisk opplysningsfilm, her er en kort film fra bbc, som etter en forferdelig intro, viser noen klassiske klipp og taler litt om thereminen.

For øvrig hevder Theremin World at Adrian Utleys theremin (Portishead, remember) er for salg.

Advertisements

One Response to “Don’t Touch!”

  1. Claus Krogholm Says:

    Theremin fik også uvurderlig betydning for en lang række science-fiction/horror b-film i 1950’erne. Min favorit er alletiders bedste-værste film “Plan 9 from Outer Space”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: