Zorn-festival i Israel

I forrige uke var det en femdagers John Zorn festival i Tel Aviv. Programmet strakk seg fra ulike versjoner av Masada, både elektrisk og akustisk, til Moonchild, fra filmvisninger, der Zorn har skrevet filmmusikken, til en framføring av “Cobra.”

Zorns “Cobra” ble første gang framført i 1984, og er en rimelig interaktiv komposisjon. Musikerne kommuniserer ved hjelp av håndsignaler, mens stykket framføres som et slags spill, der cues er notert på kort, og der det er utarbeidet regler som følger av disse cues. Antall musikere, instrumentasjon, og lengde på stykket varierer fra gang til gang. Her er klipp fra framføringen i Tel Aviv:

Og det er en fantastisk besetning for å spille Zorns musikk: Joey Baron, Cyro Baptista, Greg Cohen, Dave Douglas, Trevor Dunn, Ikue Mori, Mike Patton, Marc Ribot, Jamie Saft, Kenny Wollesen. Som Ben Jacobson skriver i The Jerusalem Post, de representerer “a who’s who of the Tzadik inner circle.” Zorns egne kommentarer om “Cobra” er også interessante: “at its worst, it can become psychodrama […] at its best, it’s like magic.”

I forhold til mine interesser for de jødiske dimensjonene hos Zorn er det interessant at han også spiller “Cobra.” Det er et verk fra før de jødiske dimensjonene i musikken hans ble hørbare. Der er det noe annet med Masada, i den akustiske versjonen. Masada lyder mer som en blanding av estetikken til Ornette Colemans klassiske “piano-løse” kvartett, men med jødisk-inspirerte melodiske elementer. Det finnes ellers en DVD (Tzadik, 2004) med konsertopptak av Masada, tatt opp på “Tonic” i 1999 (og yours truly var i lokalet da den ble tatt opp). Jacobson nevner post-klezmer som én (av flere) sjangerbetegnelser for Zorn, og Masada har dimensjoner av dette. Men de ulike blandingene, der også komposisjonsmusikkens elementer er viktige, finnes hos Zorn, og er en av grunnene til at man aldri helt vet hvor man har ham.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: