Til bildet av Mozart

En plate jeg lyttet mye til på 1980-tallet var Vienna Art Orchestras from no art to Mo(z)art (Moers Music, 1983). Den kom ut samme året som From No Time to Rag Time (Hat Hut, 1983), men de er begge out of print nå (jeg har dem bare på LP og skulle gjerne hatt CD-er av dem). Generelt synes jeg Vienna Art Orchestra er fascinerende, ikke minst i den mer orkestrale dimensjonen av storband, og det er mye å ta av (sjekk discografien på deres website). Men altså, Wien og Mo(z)art. Det er nettopp oppdaget et nytt portrett av Mozart.

mozart1.jpg

Og det korrigerer delvis bildet av Mozart (bildet altså, i den bokstavelige betydningen av ordet). Ifølge Cliff Eisen, professor ved King’s College i London, er dette nye portrettet sannsynligvis malt av Joseph Hickel rundt 1783. Portrettet har noen likheter med et annet berømt portrett av Mozart, men dette siste, malt av Barbara Kraft, er fra 1819, og er altså posthumt.

mozart-kraft.jpg

På den andre siden; i hvilken grad spiller det noen som helst rolle for Mozart (eller mozArt), hvordan han så ut eller hvilket portrett vi har av ham? For meg er dette like godt

mozart-action-figure.jpg

Men det er altså bare meg. (Interesserte skal bare google “Mozart Action Figures” så kommer tilbudene).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: