Machine Gun

Forrige gang jeg hørte Portishead var på plata Monsieur Gainsbourg revisited (fra 2006), en riktig flott plate med coverversjoner av Serge Gainsbourg låter. Den plata inneholder coverversjoner med Marc Almond, Carla Bruni, Jarvis Cocker, Marianne Faithfull, Franz Ferdinand, Cat Power, Michael Stipe, Tricky, og mange flere (sjekk prosjektets hjemmeside for lydspor). Porishead gjør “Requiem of Anna” (en versjon av “Un jour comme un autre – Anna”). Men nå er Portishead her snart igjen; deres plate Third slippes på Island 28. april. Første videoen – “Machine Gun” – ble sluppet på deres hjemmeside tirsdag, men finnes nå selvfølgelig også på YouTube.
Den åpner urbant og industrielt, og fortsetter også rimelig industrielt, ikke minst på rytmesiden. Samtidig er det noe i stemmen her; jeg hører noe nærmeste spøkelsesaktig her, om enn på en annen måte enn det Claus Krogholm diskuterer i forhold til P. J. Harvey. Jeg skal være forsiktig med å legge for mye vekt på spøkelsene her, men “Machine Gun” lyder som et forvarsel på en god plate. Låten kan også høres på Portisheads MySpace-side.

Advertisements

3 Responses to “Machine Gun”

  1. Third … afmonteringer « Stokbros blog Says:

    […] min søgen efter et link til spøgelser hos Krogholm og Steinskog fandt jeg, at Steinskog kommenterede pladen (eller nummeret “Machine Gun”) helt tilbage i marts, og […]

  2. Claus Krogholm Says:

    En lidt sen kommentar, men der er et par referencer – spøgelser – der er tydeligere på cd-versionen af “Machine Gun” end de er på videoen. Der er oplagte allusioner til Kraftwerk og ikke mindst “Boing Boom Tschak/Musique non-stop”. Og så er der noget, der giver mindelser om soundtracket til Blade Runner – en gennemgående reference i hele den hauntologiske musik (aka dubstep/hyperdub).

  3. Erik Steinskog Says:

    Siden vi refererer spøkelser her – og over hos Stokbro også til englene – tenkte jeg å minne om Steven Shaviros twitter fra 1. mai, som også omhandler Portishead. Der skriver han: “Portishead 3rd: harsh instrumental bursts cut against Beth’s vocal, which are beyond vulnerability in the way zombies are beyond death” (hans twitter er linket til fra bloggen – The Pinocchio Theory). Spøkelser, engler, og nå zombier; her er stedet for de mellomværende eksistenser.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: