Wagner – grafisk versjon

Noen ganger føler jeg at jeg kommer for sent. Men bedre sent enn aldri. Via parsifal’s ble jeg oppmerksom på at Wagners operatetralogi Der Ring des Nibelungen (1848-1874) finnes som tegneserie – eller ‘graphic novel’ som det også heter. Det er P. Craig Russell som er opphavsmannen for denne versjonen. Russell (født 1951), har også samarbeidet med Neil Gaiman, og illustrert fra Sandman-serien, og han har tegnet Hellboy, i tillegg til mye annet.

Det lar seg nok gjøre å se sammenhenger mellom de ulike interessene, men jeg synes altså det er interessant med Wagner som cartoon. Innenfor operastudier var det lenge vanlig å se på operalibretti nærmeste utelukkende som (dårlige) unnskyldninger til å skrive fantastisk musikk. Teksten skulle man helst se bort fra. I tillegg er opera for mange først og fremste en kunstart om, med, og for stemmer. Og jeg forstår godt fascinasjonen for den operatiske stemmen. Men i tillegg er operaen også et multimediaverk. Her får vi så en grafisk tilrettelagt opera, uten musikk og uten stemmer. Det er historien som står i sentrum, og her altså historien fra Niebelungen.

ring-of-the-nibelung-cartooon.jpg

ring-of-the-nibelung-cartoon-ii.jpg

En annen utgave av Niebelungen uten musikk og stemmer er selvsagt Fritz Langs Die Niebelungen (1924). Den er en stumfilm, og setter dermed selvsagt bildet i sentrum (klipp fra filmen kan ses her og her). Og dermed får vi altså Wagner uten musikk. Men muligens er det løsningen på Larry Liptons problem i Manhattan Murder Mystery (Woody Allen, 1993), der han jo, som kjent, sier: “I can’t listen to that much Wagner – I start to get the urge to conquer Poland.” Og selv om det her er tale om Der fliegende Holländer (1843), så er utsagnet likevel talende. Muligens er det Wagners musikk som gir det sterkeste inntrykket på publikum? Noe som i så fall gjør den grafiske versjonen enda mer interessant, fordi den utfordrer selve sjangerens lov.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: