Ny plate – Navyelectre: The Mourning

Det er kommet en ny plate jeg gjerne vil gjøre oppmerksom på: Navyelectres The Mourning (Shipwreckords 2008). I følge Navyelectres hjemmeside er det den første av et prosjektert 5-cd-sett med fellestittel aorta.

Navyelectre er Jonas Howden Sjøvaag, som spiller de fleste instrumentene på denne platen, en plate som overskrider sjangere og som blander ulike musikalske dimensjoner, men som samtidig lyder helhetlig. Elementene hentes fra så vel elektronika som akustisk improvisasjonsmusikk. Det er minimalistiske figureringer og droner, men også en klar popsensibilitet. Innimellom minner deg meg om prosjekter til Mike Patton eller John Erik Kaada, både hva gjelder instrumentasjon, sjangerblanding og vokalbruk. På låta “Then spring explodes into night” bidrar Jørgen Munkeby fra Shining med en flott synth-sax solo. Lyden er her selvsagt den samme som på en keyboardsynth, men resultatet blir likevel interessant, fordi fraseringen og tonevalget har saxofonistens dimensjoner i seg. Linjene følger en saxofonistisk logikk, men idiomatiske tonevalg, og skaper dermed en liten motsetning mellom tonevalg og lyd, noe som kiler øret.

En lignende detalj er hvordan blandingen av Casio-keyboards og klarinetter høres ut; klarinettens litt klagende lyd får en helt annen karakter i møtet med keyboard-lyden, og viser enda et eksempel på hvor strålende blandingene på denne platen fungerer. En flott plate hinsides sjangerdefinisjoner.

Jeg har anmeldt denne plata i Bergens Tidene, og den kan leses her. (I den forbindelse oppstår det her også en loop, siden min anmeldelse fra Bergens Tidene også er sitert på Navyelectres hjemmeside – men slik fungerer jo gjerne nettet).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: