What’s Up/Opera?

Opera kan være så mangt. Samtidig har forståelsen av opera vært en diskusjon innenfor hele operaens historie. Ikke minst kjenner vi dette fra diskusjoner om forholdet mellom musikk og tekst, men vi finner det også som et problem om musikk versus dramatikk eller teater. En av de morsommere korte definisjoner av hva en opera er kommer fra George Bernard Shaw, og jeg har det fra David Cronenberg – som, som jeg har skrevet om tidligere, skal sette opp en operaversjon av The Fly her til sommeren. I David Cronenberg: Interviews with Serge Grünberg, sier Cronenberg:

“Anybody who sings opera is amazing to me, but obviously, even in that rarified world, there are ones who are fantastic, and ones who are just OK. So, the casting of the three premier roles will be very interesting. And then I start to psych into the little, pithy things that have to do with opera, like George Bernard Shaw said, ‘An opera is a story in which a tenor and a soprano want to make love but a baritone won’t let them.’ That’s the summary of an opera! These things are strangely clarifying for me.”

Og flere av operaens store historier kan sikkert forstås i forhold til dette skjemaet. Jeg kom på sitatet etter å ha lest de senere nyheter om Anna Netrebko – som visst har blitt en gjenganger her på bloggen. Hun er gravid, og nyheten har spredd seg over store deler av bloggosfæren – hos Opera Chic, parterre box presents La Cieca med flere. Den siste bloggen jeg fant i denne sammenhengen er simpelthen kalt Anna Netrebko, selv om han også har, som Parsifal’s gjør oppmerksom på, laget regler for hvordan man skal skrive om Netrebko (regler jeg visst stort sett bryter). Men altså, en grunn for å tenke på sitatet fra George Bernard Shaw i denne sammenhengen er at far til Netrebkos barn er barytonen Erwin Schrott, som hun blant annet har sunget i Don Giovanni sammen med. Som østerriksks media også kaller Schrott: “Marlon Brando der Opernszene” – så her henger opera, film, stjerner, etc. igjen sammen.

Og, for nå igjen å vende meg til hva opera – og det operatiske – er eller kan være, et av de beste svarene, igjen med en viss star-quality, finnes her

Advertisements

2 Responses to “What’s Up/Opera?”

  1. Hans Knut Sveen Says:

    Jeg ser du har glemt en ‘r’ i den vordende fars etternavn, han heter faktisk Schrott, – ja, samme som i ‘skrot’ på norsk, hvilket kanskje bringer tankene over på det aktuelle innen norsk opera. I går kunngjorde sjefen på Den Norske Opera (han er forresten relativt nybakt tvillingfar…) at åpningsforestillingen utsettes fordi sceneteknikken ikke er klar. Om det bare er noe skrot? Visstnok ikke, iflg. operadirektøren (på kulturnytt P2) så “snakker vi om teknologi som overgår 9 av 10 norske oljeinnstallasjoner”.

    Det ble fristende å spinne videre på nyheten om ‘gradiva’ Netrebko. Det sies at det skjer noe med stemmene når sopraner får barn, blir dypere og større. Inngrepet som bringer kastratens stemme opp møter det paradoksale motstykket i graviditetens virkning på kvinnestemmen.

  2. Erik Steinskog Says:

    Trykkfeil rettet – takk. Og jo, bevegelsen mellom språk kan gi noen assosiasjoner her til vår lokale, norske, opera. Hvorvidt sammenligningen mellom operascenen og oljeinstallasjoner gir mening er vel derimot en annen logikk. Men uansett skal vel scenearbeidere over fra et mer analogt arbeidsmiljø til et digitalt ditto.
    Takk ellers for å bringe inn graviditetens mulige innflytelse på stemmen. Det er et riktig interessant moment, og bringer igjen inn forholdet mellom stemme, musikk, og medisin (i en eller annen forstand). Og ja, kastratens stemme som en medisinsk – eventuelt teknologisk – skapt stemme blir en parallell, om enn inngrepet er noe annerledes. Hm, jeg blir tankefull på den der gode måten her nå kan jeg merke.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: