Springer: The Opera

Av de mer obskure emner for en opera finner vi Jerry Springer – eller snarere, hans tv-show. Et show som i en kortere periode ble sett å ta pulsen på undersiden av det amerikanske samfunn. I en viss forstand var det et freakshow – i det minste er det slik jeg husker de episoder jeg har sett – og om deltakerne kom til å sloss underveis, desto bedre. Men Springer, eller hans show, har altså også blitt opera. Det kunne muligens føles bedre å kalle det musikkdrama, men i selve tittelen er det operatiske framhevet: “Jerry Springer: The Opera” skrevet av Stewart Lee og Richard Thomas, med premiere i London i 2003. Men selv om det kalles en opera er det likevel blandede responser av både opphavsmenn og kritikere; noen vil helst kalle det en musical. Og muligens er ikke sjangerbetegnelsen det viktigste her; samtidig som det åpner opp for interessante spørsmål om hva en opera er – eller kan være – i det tjueførste århundret (70-100 år etter at operaen døde om man skal følge Slavoj Žižek eller Philippe Lacoue-Labarthe).

Nå spilles “Jerry Springer: The Opera” i New York – i Carnegie Hall – og med Harvey Keitel i hovedrolle. Det er riktignok en talerolle, så man får ikke høre Keitel synge, men jeg skulle gjerne sett den likevel. Keitel er en skuespiller jeg er fascinert av; han har gjort mange roller jeg setter høyt, og har et stort repertoar. New York Times skriver inspirert om forestillingen, og har også en interessant artikkel om å karakterisere en levende karakter. Forestillingen inneholder et språk som har vært kontroversielt, og tredje akt foregår i Helvete, der Jesus og Djevelen har en uoverensstemmelse som Springer så medierer i. I tillegg får vi en steppende trupp av Ku Klux Klan medlemmer (om det er operasjangerens ballettscene er jeg usikker på), så her er det noe for enhver smak. Hvis forestillingen er en suksess i Carnegie Hall ryktes det at den vil bli tatt videre til Broadway. Harvey Keitel som Jerry Springer på Broadway … hm, det er da også en idé.

Advertisements

4 Responses to “Springer: The Opera”

 1. Claus Krogholm Says:

  Hvis New York er lidt langt væk, så kan man i stedet rejse til London, hvor der i dag er premiere på “Britney the Ballet” (http://news.bbc.co.uk/2/hi/entertainment/7218522.stm). Musikken er af Richard Thomas, der også komponerede “Jerry Springer: The Opera”. Koreografen Hubert Essakow beskriver den som “a modern day tragedy”, men understreger samtidigt, at “This is a hommage to Britney”.

 2. Erik Steinskog Says:

  Fra Jerry Springer til Briney gjør vel at vi kan anslå at Richard Thomas har en viss sensibilitet for popkultur. Jeg synes også det er interessant at han anvender “klassiske” musikkdramatiske kategorier som opera og ballett i forhold til verkene sine. En blanding av det som pleide bli kalt “høyt” og “lavt,” og slike blandinger hilser jeg velkommen nærmest i alle dens former.

 3. Torben Sangild Says:

  Jeg glæder mig allerede til “Robinson ekspeditionen” og “Big Brother” som opera, Dr. Phil som ballet og Melodi Grand Prix som ordteater…

 4. Erik Steinskog Says:

  Well, du har Star Wars the Musical, musical av The Lion King, og om du ikke har Big Brother the opera, så er George Orwells 1984 opera. Og “Robinsonekspedisjonen” – eller “Survivor” som den heter på engelske – kalles ofte “game opera” på engelsk, som en slags blanding av game show og soap opera, og det peker muligens hen mot noe operatisk?
  Men utover det så forstår jeg altså også din mer ironiske side her. Og jeg vil ikke ha sagt at slike eksperimenter med nødvendighet leder til noe godt. Samtidig mener jeg at det også utfordrer oss til hvordan vi ser de klassiske verkene. Et eksempel her er hvordan John Adams’ Nixon in China, hvis libretto er bygget over Nixons besøk hos Mao, kan få oss til å se Wagner på andre måter. En annen ting er at opera i en eller annen forstand også godt kan relatere til det kontemporære samfunn, og da er vel ikke media det merkeligste stedet å vende seg?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: