Cembalo 2.0

Muligens er dette relatert til anakronismediskusjonen, men Roland har lansert sitt C-30 Digital Harpsichord. Ved hjelp av “modern technology” har de, som de skriver, reprodusert “the timeless sound, nuance and touch of the harpsichord.” Når tidløsheten blir reprodusert ved hjelp av digital teknologi, er det verd å lytte. I det minste er formuleringene riktig interessante om man tenker etter hva som her faktisk sies. Og med sitt “click action keyboard” hevder de også, og samtidig, å gi en “authentic harpsichord feel.” Tidlig musikk går dermed en ny framtid i møte.

Skulle man ville høre en annen oppdatering av cembaloen, altså ikke en digital versjon, men en versjon for det tjuende århundret, anbefales Györgi Ligetis Continuum (fra 1968). Det er et verk for solo cembalo, og er utrolig fascinerende. Etter som musikken forløper begynner lyden å endre seg, og det høres ut som en blanding av en cembalo, elektronisk musikk og en insektsverm.

Advertisements

2 Responses to “Cembalo 2.0”

 1. Hans Knut Sveen Says:

  Det skal være vanskelig for en som meg ikke å kommentere denne posten 🙂
  Interessant, i tillegg til tidløshetens magi, er dessuten at man har valgt å utforme instrumentet med “ekte” møbelfinish som på et eldre instrument, samt at man faktisk må åpne lokket for å kunne spille på det…
  Jeg er nok redd for at Ligetis ikoniske verk dessverre vanskelig lar seg realisere på denne babyen, han krever nemlig at man har to manualer til rådighet. Litt for gammel musikk, med andre ord.
  For å følge opp med nykonstruksjoner på antikk mark, hvorfor ikke bygge cembaloen selv, – med LEGO? http://www.henrylim.org/Harpsichord.html

 2. Erik Steinskog Says:

  Jeg synes også instrumentet er noe anakronistisk i sin utforming. Jeg ville gjerne sett et cembalo som var både digitalt og hi-tech. Og ellers vet jeg jo at Ligeti vil ha et gammelt instrument – men en annen form for oppdatering ligger det vi her likevel. Takk for LEGO-referansen for øvrig – den passer jo inn her på bloggen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: