Naken fiolin

I markedsføringen av klassiske fiolinister har vi etter hvert blitt vant med å se kvinnelige fiolinister som helt åpenbart spiller på kropp. Det er, for nå å si det slik, mye naken hud på promotion-bildene. Det dreier seg selvsagt ikke bare om fiolinister – det kan også være sangere, trompetister, pianister, og andre – og heller ikke bare om kvinner. Men etter hvert har vi sett mange platecovers med kvinnelige fiolinister, som tyder på at kropp selger, og at naken kropp selger mest.

Dette er også ledd i den klassiske musikkens plass innenfor distribusjon og salg av musikk overhodet. Selv om diskusjonen om musikkdistribusjon muligens har vært ført mer i forhold til populærmusikk, med diskusjoner om nettdistribusjon versus plateselskap etc., så finnes den også i rikt monn i den klassiske verden.

Så der Radiohead, med In Rainbows, utfordret systemet med å legge sin siste plate ut på nettet og ved å la kunden bestemme om – og i så fall hvor mye – man ville betale for den (den er riktignok ikke lengre å få tak i på den måten), så har nå Tasmin Little et prosjekt kalt Naked Violin, der hun fra sin hjemmeside legger ut tre stykker for solofiolin gratis. (Tydeligvis ikke uten problemer; prosjektet skulle launches i morgen, mandag, men er nå utsatt til tirsdag på grunn av serverbytte). The Independents musikkjournalist Jessica Duchen skriver om saken på sin blogg her.

Saken viser også at den klassiske musikkverden er i endring, slik Deutsche Grammophone launchet sin Web Shop her i desember (se Alex Ross om det her), og slik flere andre plateselskap nå legges ut i mp3-format (se Marc Geelhoed om online musikk her og her).

Og selv om Duchens “Radiohead, eat your heart out” muligens er å ta for hardt i, synes jeg vi her tydelig ser at distribusjon av musikk er sjangerovergripende, i det “de samme” problemene føles løst. Og, for nå å bare understreke det åpenbare, lettkledde musikere er sånn sett også et moment vi finner i de fleste sjangere – og jeg tror ikke engang man kan skylle på popkulturen om man beklager seg.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: