Fonografvekkerklokke

Teknologihistorie er fascinerende, og det av flere grunner. Selv er jeg ikke minst fascinert av hvordan man har planlagt eller forutsatt at teknologien skal fungerer, hvordan man ser for seg framtidens teknologi, og hvordan den så endres av bruken.

Et eksempel er hvordan Thomas Alva Edison så for seg at fonografen skulle brukes, noe man kan lese om i hans artikkel “The Phonograph and Its Future” fra The North American Review 126, mai/juni 1878. Her kommer reproduksjon av musikk langt nede på listen, mens dette jo som vi vet har blitt viktigere senere.

Mens James Joyce, i Ulysses (1922), skriver om å ha grammofoner i gravene, slik at man kan kommunisere med de døde – for eksempel etter søndagsmiddager.

“Besides how could you remember everybody? Eyes, walk, voice. Well, the voice, yes: gramophone. Have a gramophone in every grave or keep it in the house. After dinner on a Sunday. Put on poor old greatgrandfather Kraahraark! Hellohellohello amawfullyglad kraark awfullygladaseergagain hellohello amarawf kopthsth. Remind you of the voice like a photograph reminds you of the face.”

På bloggen Modern Mechanix finnes det mange spådommer om framtidens teknologier. Det er en blogg det er interessant å følge. Her ser vi fortidens bilder av framtiden, og det slår meg ofte hvor fremmedartet det er; altså hvor fremmedartet både fortiden og den framtiden man trodde på framstår i dag. I forhold til fonografen falt jeg for denne, som er hentet fra Popular Science i februar 1932:

lrg_phonograph_alarm_clock.jpg

Her kobles en fonograf sammen med en vekkerklokke, som så gjør at selv de som sover tungt kan våkne – “by soft music.”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: