Life and more in LA

At det er forbindelser mellom opera og film er for så vidt gammelt nytt. Filmen som så å si født ut av Bayreuths ånd finnes som argument både hos Adorno og Kittler. Og det er selvsagt flere likheter mellom operaen – når man endelig fant på å slå av lyset i salen og skjule orkesteret i graven – og filmen slik vi kjenner den fra kinosalen.

Men det er også andre forbindelser. For det første er mange regissører både film- og operaregissører. Og flere blir det. Programmet for LA Operas sesong 2008/09 er nå lagt ut, og her er det flere filmregissører som gjør seg gjeldende som operaregissører for første gang. Fra 6. – 26. september vises Giacomo Puccinis Il Trittico, der William Friedkin regisserer Il Tabarro og Suor Angelica, mens Woody Allen gjør sin opera-debut med å regissere Gianni Schicchi.

Og dagen etter, 7. september er det USA premiere på Howard Shores The Fly. Og her finner vi enda en forbindelse mellom opera og film, siden denne er basert på David Croenbergs film fra 1986. Librettoen er skrevet av David Henry Hwang, som også skrev teaterstykket M. Butterfly (som Cronenberg filmet i 1993, og der Howard Shore også skrev musikken). Og Cronenberg selv skal regissere. Det er med andre ord et møte mellom mange kunstarter, og kan hende ikke minst en bevegelse mellom dem. Verdenspremieren på The Fly er for øvrig i Paris, 2. juli, på Théâtre du Châtelet (se her). Og litt interessant, fordi det på en måte ikke står til Cronenberg overhodet – Placido Domingo skal dirigere. Ellers skriver LA-operaen på sin hjemmeside: ”In its metamorphosis into an opera, this dark romantic tragedy presents a Kafkaesque meditation on man’s uneasy relationship with technology.” Hm, lyder godt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: