Åsteder

Via Crooked Timber fant jeg et slideshow fra The Morning News med fotografier der Christopher Rauschenberg har tatt nye bilder av de samme gatene som Eugène Atget fotograferte i Paris mellom 1888 og 1927. Det er også et intervju med Rauschenberg.

Atgets bilder er klassiske, og er, som Walter Benjamin en gang berømt beskrev dem, som åsteder. Det er mennesketomme gater, og byen framstår i sin arkitektoniske fascinasjon. Men her, i de oppdaterte “kopiene” er det interessant å se hvor lite som på mange måter har endret seg. Bildene viser dermed til en slags konstant i bylandskapet, en konstant som fascinerer gitt tenkningen om at alt endrer seg så rasende hurtig innenfor modernitetens tid. Til dette skal kanskje også legges til at svart-hvitt fotografier med tiden har fått en slags fortidig dimensjon lagt til seg som en nærmest immanent effekt, men samtidig er det også et spill med tidslige dimensjoner her. Uansett, dette er fotografier jeg kan se på igjen og igjen. Bildene er hentet fra Rauschenbergs bok Paris Changing, en bok jeg definitivt må ha.

Advertisements

One Response to “Åsteder”

  1. Claus Krogholm Says:

    Rigtig interessante billeder. Og rejser jo nogle interessante spørgsmål apropos Benjamin og teknisk/mekanisk/digital reproduktion. Og hvad med aura? Men her er det mest interessante måske, hvordan det forholder sig med billederne som åsteder. Det forekommer mig, at det især er karakteren af åsted, der er forsvundet fra gaderne og billederne af gaderne. Selv der hvor der nu er grafitti på væggene, forekommer gaderne at være mere domesticerede end hos Atget. Og det er jo næppe fordi der nu er mindre kriminalitet end på Atgets tid.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: