Trekkspillterror

Det er en gammel vits at jazzmusikere som dør enten kommer til himmelen eller til de evige trekkspillfestivaler, en vits som vel til dels har blitt gjort til skamme av Stian Carstensen, som med Farmers Market og alene trakterer trekkspillet med virtuoseri, humor, og samtidig respekt for instrumentets tradisjoner.

Nå meldes det derimot fra Tromsø om “trekkspillterror.” De ansatte ved butikker i Storgata hevder at musikken går dem på nervene, skriver Nordlys. Nå har politimesteren i Tromsø rykket ut og vil anvende loven for å “jage plagsomme trekkspillere fra Tromsø sentrum,” igjen i følge Nordlys. Hm. Jeg forstår vel at ikke alle gatemusikere er like interessante å høre på, og graden av musikalitet kan sikkert diskuteres, men “med loven i hånd”?

For alle andre anbefaler jeg altså Stian Carstensen. Og også Guy Klucevsek – særlig hans “The Well-Tampered Accordion” (2004). Og som lesestoff? Vel, hva med Annie Proulx’ Accordion Crimes (1996)?

Advertisements

5 Responses to “Trekkspillterror”

 1. Claus Krogholm Says:

  Når man på en relativ kort spadsertur gennem gågaden passerer ikke mindre fem udøvere af den ædle kunst, der praktiserer hver sin version af juleklassikere, så ligger ordet “terror” ikke fjernt og man griber sig selv i at tænke, at der burde være en lov mod den slags.

 2. Erik Steinskog Says:

  Jeg blir fristet til å sitere fra Bob Dylans “Ballad of a Thin Man”: “There ought to be a law against you comin’ around / You should be made to be wear earphones.” Det er nesten som om his Bobness anbefaler iPod her, så kunne vi unngå lydene av verden der ute.
  Men jo, repertoaret for gatemusikere er ikke alltid det største, og jeg er ikke uenig i at det kan bli for mye. Men når Tromsøs politimester ble intervjuet på tv i går, hevdet han at det var det lave kunstneriske nivået som var hovedgrunnen til at man her skulle gripe til loven. Et annet paradoks er vel at de samme butikkansatte som her klager på trekkspillerne i sine egne butikker ofte kjører et rimelig enerverende soundtrack.

 3. Claus Krogholm Says:

  Well, mon ikke His Bobness snarere ville anbefale, at man bliver siddende i sin Escalade og lytter til den indbyggede radio.
  Men ja, det er besynderlige argumenter, der bliver brugt.

 4. Hans Knut Sveen Says:

  Om det var en politimester som stod bak flg. kan jeg ikke huske, men det var vitterlig i Tromsø jeg hørte historien om Sten Broman som i radiosammenheng påstod at “Dragspel er inget instrument!”. Etter kraftige reaksjoner og pålegg om dementi kom han i neste omgang på lufta igjen og korrigerte seg selv: “Jag tog fel, dragspel e r ett instrument, – ett torturinstrument!”

 5. Erik Steinskog Says:

  Muligens er det flere (musikk-)instrumenter man kunne tenke på som tortur-instrumenter? Mens noen synes at torturen ikke kommer fra instrumentet, men fra andre dimensjoner – støy, volum, etc. Eller, som Claus skriver, at man kan få en overdose julemusikk i gatene sånn opp mot julen.
  Det ble likevel interessant hvordan den lille historien fra Tromø i alle medier nettopp handlet om trekkspill. Samtidig forteller det kanskje også noe om trender blant gatemusikantene – på andre tidspunkt av året er det vel mer pan-fløyter å høre.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: