I overkant av tre meter

Den 30. desember ble det fra Norsk telegrambyrå (NTB) sendt ut beskjed om at det var satt nedbørsrekord i Bergen. Denne meldingen er senere dementert. Det viste seg å være en regnefeil (sic), og rekorden fra 1967, på 3069 mm, står fortsatt. I 2007 regnet det “bare” 3009,6 mm. Det er dog like fullt i overkant av 3 meter og tilsier et gjennomsnitt på 25 cm per måned. Og det er altså mye vann.

Vær har også andre funksjoner. Blant annet kan det skape atmosfære, eksempelvis litterært. Mitt favoritteksempel er åpningen av Robert Musils roman Der Mann ohne Eigenschaften (publisert i 1930), en værbeskrivelse som her følger i den norske oversettelsen, men som også er riktig flott på tysk:

Over Atlanteren lå et barometrisk minimum; det vandret østover, mot et maksimum som hvilte over Russland, og røbet ennå ingen tilbøyelighet til å vike til side for dette i nordlig retning. Isotermene og isoterene gjorde sin skyldighet. Lufttemperaturen stod i et ordnet forhold til årets middeltemperatur, til temperaturen i den kaldeste og varmeste måned og til den aperiodiske månedlige temperatursvingning. Solens og månens opp- og ned-gang, det skiftende lys fra månen, Venus, Saturn-ringen og mange andre betydningsfulle fenomener forløp som forutsagt i de astronomiske årbøker. Vanndampen i luften hadde sin største spennkraft, og luftfuktigheten var liten. Kort sagt, for å bruke et uttrykk som betegner det faktiske forhold ganske godt, skjønt det også klinger en smule gammeldags: Det var en smukk augustdag i året 1913.

En beskrivelse som også forteller noe om hva Snoopy, fra Charles M. Schultz’s Peanuts, mangler, muligens som følge av mediet, i hans stadige forsøk på å begynne å skrive en roman:

darkandstormy.jpg

 

Men i dag, på årets første dag er det sol, kaldt og klart i Bergen. Og ingen nedbør i sikte. Jeg har ikke alle de barometriske, astronomiske, og meteorologiske data tilgjengelig, men likevel: godt nytt år.

3 Responses to “I overkant av tre meter”

 1. Hans Knut Sveen Says:

  Godt nyttår til deg også!
  Med den oppstarten blir jeg fristet til å følge opp med Mark Twain: “Alle snakker om været, men ingen gjør noe med det.”
  Nå skal vel de ordene bli til skamme, med menneskeskapt global oppvarming tar det nok ikke lang tid før de tre årsmeterne blir for tørkeperioder å regne, – eller kanskje snø?

 2. Erik Steinskog Says:

  Vel, hvis klimaendringer og værendringer er menneskeskapt – slik det jo ser ut – så kan man vel si at det er noen som gjør noe med været også (og ikke bare taler om det). Men det blir muligens en litt for kynisk påstand.

 3. Torben Sangild Says:

  Jeg har lige været vejleder på et fremragende speciale om regnen som metafor i Nick Caves sangtekster. Det er ikke så lidt man kan få ud af en sådan detalje. Og hvis man så tilføjer “And The Ass Saw The Angel”, så går det helt amok.

  And the rain it hammered down

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: