Årets plater – nr. 2

Som en fortsettelse av tidligere post om de platene jeg har funnet mest interessante i 2007: nummer 2 er Eyvind Kangs Athlantis (Ipecac). Her er Kang komponist, men han har også vært musiker, på fiolin, bratsj og tuba med bl.a. Bill Frisell, Mike Patton, og John Zorn, og han har skrevet strykerarrangementer for artister som Laurie Anderson og Blonde Redhead. Dermed skulle det være tydelig at han er hinsides klare sjangerdefinisjoner.

Athlantis er et slags oratorium, og det er et verk av en annen verden. Tekstgrunnlaget har han hentet fra Giordano Bruno (som ble brent av kirken i 1600) og biskop Marbod av Rennes (som levde på 1000-tallet), og disse tekstene, på latin, danner utgangspunktet for et fantastisk korverk, med solister, fire messingblåsere, akustiske og elektriske gitarer, og sitar.

Det klinger fremmed første gangen man hører platen. Tekstene på latin bidrar til fremmedheten, men det er klangverden som er fokus her. Slik Bruno forbindes med renessansen, kan man også i Kangs musikk høre noe av renessansen, men med forskjeller. Det er et møte mellom fortid og samtid, som blant annet viser den noe overraskende forbindelsen mellom kontemporær metallmusikk og renessansen.

Solistene gjør en fantastisk jobb, ikke minst Mike Patton, som synger latin med sitarakkompagnement i en musikk som ikke er av denne verden. (Og med Patton er det selvsagt også en forbindelse til John Zorn plata jeg skrev om tidligere). Den andre vokalsolisten, Jessika Kenney, har på egne prosjekter et fokus på østasiatiske musikkformer, og har en nærmest overjordisk stemme. Musikken er stort sett akustisk, men likevel med et enormt trøkk. Og med en blanding av harmoni og kakofoni i samtidighet, som også åpner ører. En fantastisk plate.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: