You may call me Zimmy, or you may call me … Ludwig

Todd Haynes I’m Not There har fått mye oppmerksomhet. Den ble vist her i byen under Bergen internasjonale film festival, men jeg fikk den ikke med meg da. Men jeg må få sett den når den kommer ordinært. (Jeg har fått hørt filmmusikken, og kommer tilbake til den i en senere post). Men nå har jeg lest anmeldelsen på Scanners, og den har en interessant dimensjon lagt til seg.

Jim Emerson skriver at han ikke hører på tekstene når han hører Bob Dylan; språket er snarere en dimensjon av lyden. Poenget er ikke hva “how does it feel?” betyr, men hvordan det føles å synge “how does it feel?” Og dette sammenligner han så med å synge koret i Beethovens niende symfoni. Eller snarere, han spør om man behøver å forstå ordene for å sette pris på samklangen mellom vokal og orkester i denne satsen. Og det behøver man kanskje ikke. Ordene er med og gir klang til vokalen uavhengig av om vi forstår dem eller ei. Kan hende kommer det til og med i veien for vokalmusikken hvis vi forstår orden? Vi hører etter andre ting så å si. Stemmen er mer enn ordene, men den er også ordene.

Det kjetterske, så å si, ved Emersons påstand her er mer knyttet til Dylan enn til Beethoven; når det gjelder Beethoven er man mer eller mindre enig om at musikken står på egne bein, mens Dylan jo stadig vekk også ses som poet. Og om Dylans tekster først og fremst er lyd, slik Emerson altså hører dem, så endres denne poetiske dimensjonen radikalt. En annen variant er å gjøre slik Jamie Saft gjør på plata Trouble (Tzadik, 2006), der han spiller coverversjoner av Dylan-låter instrumentalt. (Unntakene på denne skiva er “Ballad of a Thin Man” og “Living the Blues” med henholdsvis Mike Patton og Antony på vokal). Saft framhever altså melodiene og musikken, mens Emerson framhever språkets musikalske dimensjoner. I sangen er uansett ikke ordet alene.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: