Barbereren i London

Tim Burtons Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street har nordamerikansk premiere her ved juletider (den kommer til Norge i februar). Det er en filmatisering av Stephen Sondheims Broadway-musical, men ikke mer filmatisert enn at det synges tvers igjennom, og til Sondheims musikk. Johnny Depp spiller hovedrollen som Benjamin Baker a.k.a. Sweeney Todd, en barberer – i London, ikke Sevilla – og det skal bli interessant å se og høre ham synge. Fra den queerness han utstråler i Pirates of the Caribbean er det kanskje bare en kort vei hit?

Samtidig er det generelt interessant å se hvordan adaptasjonsprosesser er allestedsnærværende for tiden (Linda Hutcheon har kommentert det i sin siste bok A Theory of Adaptation, Routledge 2006). Musicaler som blir film, filmer som blir opera, og også, som i Pirates of the Caribbean, en “theme park” som blir filmer. Mer om adaptasjoner vil komme på denne bloggen etter hvert.

Advertisements

4 Responses to “Barbereren i London”

 1. Claus Krogholm Says:

  Faktisk findes der allerede en film, der hedder “Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street”, selvsagt ikke baseret på Sondheims musical. Sjovt spilles hovedrollen af en vis Tod Slaughter.
  Komikerduoen The Two Ronnies har lavet parodisk sketch over historien, kaldet “Teeny Todd, the Demon Barber of Queer Street”!

 2. Claus Krogholm Says:

  Hov, fik ikke skrevet at ovennævnte filmatisering er fra 1936.

 3. Erik Steinskog Says:

  Så vidt jeg har klart å finne ut er Sweeney Todd en karakter man begynner å skrive om rundt 1845. Han synes ellers å ha litt tilfelles med Jack the Ripper, ikke minst i forhold til en eventuell sannhetsgehalt for hans eksistens.

 4. Erik Steinskog Says:

  En liten up-date her fra New York Times. Sondheim som forteller at han som barn (?) ikke likte film-musicals, og som dermed også taler om noe av adaptasjonsproblemene knyttet til filmen her. Og ellers er det bilde av Johnny Depp – og han minner da unektelig litt om karakterfigurer vi har sett ham i før (Sleepy Hollow, Dead Man, Edward Scissorshands, med mer) – ikke at det er “det samme”, men en slags intertekstuell referanse synes jeg det er å spore her.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: