Årets plater – nr. 3

Som musikologer får man aldri hørt nok musikk. Og det gjelder både gammel og ny. Likevel, jeg vil presentere de tre platene jeg har funnet mest interessante i 2007, og begynner med nr 3: John Zorns Six Litanies for Heliogabalus (Tzadik).

Heliogabalus var romersk keiser i tidsrommet 218-222 (drept in office), og forstås som en av de mer dekadente romerske keiserne. Zorn skriver seg her tilsynelatende inn i en dekadent tradisjon, og på innercoveret er reprodusert Lawrence Alma-Tademas maleri The Roses of Heliogabalus (fra 1888), mens coveret for øvrig er dekket av bilder av røde roseblad. Plata er dedikert til Antonin Artaud, Edgard Varèse og Aleister Crowley, en ikke helt innlysende blanding. Og da har jeg enda ikke sagt noe om musikken.

Bandet består av Mike Patton (vokal), Jamie Saft (orgel), Ikue Mori (elektronikk), Martha Cluver, Abby Fisher og Kirsten Soller (kor), John Zorn (altsax), Trevor Dunn (bass), og Joey Baron (trommer). Det er hardslående, støyende, og høyt, og med stor intensitet. Samtidig blandes det her mellom metall, samtidsmusikk, og dimensjoner som minner om middelaldermusikk. Alt filtrert gjennom Zorns idiosynkratiske ikke-stil, og alt, i mine ører, utfordrende. En plate som bør høres i sin helhet, men kan hende ikke flere ganger i strekk.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: